این رویداد خاتمه یافته است و اطلاعات موجود در این سایت صرفا جنبه آرشیو دارد

عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی شریف: مفهوم مهندسی در حال تغییر است/لزوم توجه به ارزش‌های انسانی در عرصه فناوری

مصطفی تقوی، استادیار گروه فلسفه علم دانشگاه صنعتی شریف در نشست تخصصی «فناوری اطلاعات از مناظر سیستم‌های اجتماعی ـ تکنیکی» با اشاره به اغییر مفهوم مهندسی به ویژه در عرصه سایبر گفت: در فناوری حتما باید ارزش‌های اجتماعی و انسانی ملاحظه شود.
به گزارش ستاد خبری چهارمین همایش مدیران فناوری اطلاعات، نشست تخصصی «فناوری اطلاعات از مناظر سیستم‌های اجتماعی ـ تکنیکی» با حضور دکتر مصطفی تقوی، استادیار گروه فلسفه علم دانشگاه صنعتی شریف، دکتر بهزاد دوران، استادیار پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران (ایرانداک) و دکتر علیرضا ثقه‌الاسلامی، استادیار پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران (ایرانداک) برگزار شد.

تقوی،‌ با تاکید بر لزوم توجه به  مفهوم سیستم‌های اجتماعی- تکنیکی گفت: بررسی و بهبود کارآیی مصنوعات برای غلبه بر مشکلات به‌تنهایی کفایت نمی‌کند بلکه آشنایی با مفهوم سیستم اجتماعی ـ تکنیکی و دلیل پیدایش آن و  ملاحظات و مطالعات اجتماعی مصنوعات فناورانه نیز  ضروری است. همیشه نمی‌توان جامعه‌شناس را برای بررسی‌های اجتماعی در کنار مهندسان قرار داد؛ بلکه فراگیری مجموعه الزامات و مهارت‌ها از سوی مهندسان با اهمیت است.

وی افزود: بنابراین باید به‌جای توجه صرف به مصنوع فناورانه، سیستم‌های اجتماعی- تکنیکی نیز در نظر گرفته شود؛ به‌عبارت دیگر علاوه بر ابعاد فیزیکی فناوری، ابعاد اجتماعی و انسانی این مصنوعات باید بررسی شوند. جریان ملاحظه و مطالعه ابعاد اجتماعی و انسانی مصنوعات فناورانه به احتمال زیاد موجب خواهد شد تا شکل فیزیکی مصنوعات تغییر کند.

تقوی با اشاره به لزوم توجه به ابعاد جامعه‌شناختی فناوری ادامه داد: در فناوری حتما باید ارزش‌های اجتماعی و انسانی ملاحظه شود. مفهوم مهندسی به‌ویژه در عرصه فناوری اطلاعات و فضاهای سایبری در حال تغییر است. مهندس علاوه بر دانش مصنوعات حتما باید به ابعاد انسانی و اجتماعی مصنوعات فناروانه توجه کند. بهتر است برای تحول در مدیریت فناوری‌های اطلاعاتی و ارتباطی سریع‌تر اقدام شود. پویش مدیریتی سریع، تمرکز بر تدوین ره نگاشت‌ها شامل کلان و جزیی یا نقشه‌های راه در این جریان باید در نظر گرفته شوند.

دوران، در مقام منتقد درباره تاثیرات روان‌شناشناختی فناوری اظهار کرد: انسان عصر اطلاعات با انسان ماقبل اینترنت متفاوت است. رسانه انسان‌ها را وارد عصر جدیدی کرده و برای موجودات انسان، ‌تراز جدیدی را به وجود می‌آورد. باید درباره این انسانِ تراز جدید فکر کنیم؛ علاوه براین توجه به سیستم‌های اجتماعی و تکنیکی ضروری است. رشته‌های علمی تخصصی شده‌اند و انتظار می‌رود مهندس در جایگاه یک جامعه‌شناس، به پروژه‌های تکنیکی خود نگاه کند. انتظار به جایی نیست؛ البته جای درس‌های علوم اجتماعی و علوم انسانی و فلسفه در نظام آموزشی علوم پایه و مهندسی خالی است که موجب غفلت مهندسان از ابعاد انسانی و اجتماعی مصنوعات فناورانه می‌شود، چرا که سیستم‌های اجتماعی- تکنیکی اشاره به ماهیت چندرشته‌ای، میان‌رشته‌ای و حتی فرارشته‌ای مصنوعات فناورانه دارد.

بازگشت1396/03/31