این رویداد خاتمه یافته است و اطلاعات موجود در این سایت صرفا جنبه آرشیو دارد

تعیین‌ شرکت های دانش بنیان؛ به‌منظور حمایت از نوآوری و تجاری‌سازی فناوری در کشور

در حاشیه برگزاری چهارمین همایش مدیران فناوری اطلاعات، سرپرست شرکت‌های دانش بنیان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، به معرفی ساختارهای حمایت از نوآوری و تجاری‌سازی فناوری در معاونت علمی و فناوری پرداخت. دکتر صاحبکار در آغاز صحبت خود به فعالیت‌هایی که در مجموعه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری انجام می‌شود اشاره و بخش‌های زیرمجموعه آن ،مانند: ستادهای فناوری راهبردی در حوزه اولویت‌های ملی، را معرفی‌ کرد. در این سخنرانی بحث قوانین حمایت از شرکت‌های دانش بنیان ارائه می‌شود.

دکتر سید محمد صاحبکار، در آغاز  صحبت خود به فعالیت‌هایی که در مجموعه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری انجام می‌شود اشاره کرد و بخش‌های زیرمجموعه آن، مانند: ستادهای فناوری راهبردی در حوزه اولویت‌های ملی، را معرفی کرد. در این سخنرانی بحث قوانین حمایت از شرکت‌های دانش بنیان ارائه ‌شد. در سال 86 لایحه اول قانون حمایت، توسط معاونت فناوری رئیس جمهور تهیه شد؛ در سال 87 این لایحه توسط هیئت دولت به تصویب رسید؛ در سال 89 در مجلس به تصویب رسید؛ سال90-91 آیین نامه‌های اجرایی آن نوشته شد؛ و سرانجام در سال 92 فعالیت اجرایی این قانون به صورت رسمی آغاز شد. این قانون، قانونی گزینشی است؛ یعنی همه فعالان در فضای اقتصادی و همه شرکت‌ها تحت حمایت آن قرار نمی‌گیرند. مجموعه‌های خاصی از شرکت‌های دانش بنیان گزینش می‌شوند و طرح‌های مناسب انتخاب می‌شود، تا شرکت‌های دیگر نیز به سمت این طرح‌ها حرکت کنند.
در این نشست، صاحبکار به طرح این پرسش پرداخت که شرکت‌ها و مؤسسات دانش بنیان چیست؟ وی ادامه داد، شرکت دانش بنیان طبق قانون حمایت از شرکت‌های دانش بنیان، شرکتی خصوصی است که هم‌افزایی علم و ثروت، توسعه اقتصاد دانش محور، تحقق اهداف علمی واقتصادی، گسترش و کاربرد اختراع و نوآوری و تجاری‌سازی نتایج تحقیق و توسعه در حوزه فناوری برتر را در بر می‌گیرد.
برای مشخص شدن این شرکت‌ها کارگروهی شکل گرفته است که رئیس آن معاون علمی و فناوری رئیس جمهور است. نماینده وزارت علوم، وزارت بهداشت، وزارت صنعت، وزارت دفاع، وزارت جهاد کشاورزی، وزارت ارتباطات و فناوری و رئیس هیئت عامل صندوق نوآوری اعضای این گروه هستند. این کارگروه سیاست‌های کلی مبنی بر حوزه‌هایی که قرار است حمایت ویژه از آنها انجام شود را ابتدا مشخص و تصویب کرده، سپس برای اجرا شدن این سیاست ها اقدام می‌کند. شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری، نظارت عالی بر اجرای این قانون دارد و از طرفی دبیرخانه شورای عتف هر شش ماه یکبار کل گزارش اجرای قانون را از همه فعالان جمع‌بندی می‌کند و به مجلس می‌فرستد. منطق این ارزیابی بصورت دو مرحله-ای است؛ تعدادی از شرکت‌ها وارد مرحله اول می‌شوند که در مورد کلیت شرکت، ارزیابی‌هایی صورت می‌گیرد. شرکت‌هایی که در این مرحله پالایش شده‌اند وارد مرحله دوم می‌شوند، یعنی می‌توانند از حمایت‌های  مالی، معافیت‌های مالیاتی، گمرکی، بحث صادرات استفاده کنند.

دکتر صاحبکار از این قانون به عنوان بزرگ‌ترین برنامه ملی توسعه فناوری در کشور نام برد و افزود: بیش از سیزده هزار و پانصد شرکت سعی کردند ارتباطی حداقلی با این شرکت برقرار کنند؛ شش هزار و پانصد شرکت وارد فرآیند ارزیابی شدند که ما موظف به پاسخگویی به این شرکت‌ها در مورد حمایت‌های قانونی هستیم. بر اساس مصوبات، 2500 شرکت تأیید نشده‌اند. حدود 2675 شرکت تأیید و مشمول استفاده از قانون شناخته شده‌اند. این شرکت‌ها در سال 92، 40 شرکت، در سال 93، 1290 شرکت، و در پایان سال 94، 2335 شرکت بودند. این آمار نمایی نشان می‌دهد که با افزایش شرکت‌ها اقتضائات و ساختارهای خاصی نیز باید فراهم شود.

همچنین وی افزود: شرکت‌های دانش بنیان به سه دسته تقسیم می‌شوند؛ 1. شرکت‌های تولید کننده؛ شرکت‌های بالغی که در فضای کسب و کار فعال اند و محصول می‌فروشند. 2. شرکت‌های نوپا؛ شرکت‌هایی که در سه سال اول تأسیس‌شان حضور دارند و نیاز به حمایت‌های خاص دارند. شرایط ورود به شرکت‌های نوپا حداقلی است (60 درصد شرکت‌ها از 2675 شرکت، شرکت‌های نوپا هستند). 3. شرکت‌های صنعتی؛ شرکت‌های بزرگ که در بخش‌هایی از آن، فعالیت‌های حوزه فناوری برتر وجوددارد. به شرکت‌های اول و دوم معافیت‌های مالی تعلق می‌گیرد و به شرکت‌های دسته سوم معافیت‌های مالی اعطا نمی‌شود.

صاحبکار به یکی از مهم‌ترین معیارهای شرکت‌های‌ دانش بنیان اشاره کرد و گفت: این شرکت‌ها باید بتوانند کالا و خدمات دانش بنیان ارائه دهند. معیار این کالا و خدمات در کارگروه مذکور تعیین شده است. در اینجا چند معیار کلی وجود دارد که عبارتند از: در حوزه فناوری متوسط به بالا باشد؛ دارای پیچیدگی فنی باشد؛ نیازمند تحقیق و توسعه هدفمند برای حفظ رقابت در بازار بوده؛ و عمده ارزش افزوده آن ناشی از دانش فنی و نوآوری فناورانه باشد. وی افزود: به دلیل اینکه این قانون سعی دارد در همه حوزه‌های فناوری اقتصادی و صنعتی کشور فعالیت بکند دسته‌بندی کالاها و خدمات به طور مفصل نوشته شده که در سایت دانش بنیان وجود دارد.

در ادامه رئیس موسسات دانش‌بنیان معاونت علمی و فناوری، آماری از وضعیت و تعداد شرکت‌های دانش بنیان ارائه کردند؛ در بین حوزه‌های مختلف، بیشترین تعداد شرکت‌ها در حوزه فناوری اطلاعات و نرم افزارهای کامپیوتری است (455 شرکت، حدود 20 درصد از کل شرکت‌ها) که نشان دهنده جایگاه ویژه این حوزه است. در سال 92 معافیت‌های مالیاتی برای 40 شرکت آغاز شده، در سال 93، به 1290 شرکت و در سال 94، به 2172 شرکت رسیده است. در زمینه معافیت‌های گمرکی، شرکت‌ها می‌توانند برای تجهیز آزمایشگاهی از مزایایی استفاده کنند. یکی دیگر از حمایت‌ها، تسهیلات سربازی است؛ سرپرست شرکت‌های دانش بنیان عنوان کرد با ستادکل نیروهای مسلح توافقی انجام شده که افراد کلیدی فعال به شرط احراز شرایطی می‌توانند برای انجام خدمت سربازی از تسهیلاتی برخوردار شوند.

در پایان این نشست، دکتر صاحبکار  به سامانه دانش بنیان (daneshbonyan.ir) اشاره کرده و بازدید از بخش‌های مختلف سامانه را مفید برشمرد.

#گزارش خبری # شرکت های دانش بنیان  #بیشترین تعداد شرکت‌ها در حوزه فناوری اطلاعات و نرم افزارهای کامپیوتری #ارائه کالا و خدمات دانش‌بنیان

بازگشت1396/05/24