1397/07/17

گفتگوی، دکتر علیرضا ثقه الاسلام، با روابط عمومی ششمین همایش ملی مدیران فناوری اطلاعات

دکتر علیرضا ثقه الاسلام، عضو کمیته علمی همایش و دبیر علمی همایش چهارم، درباره فلسفه برگزاری و نوع نگاه همایش مدیران فناوری اطلاعات با روابط عمومی مرکز ششمین همایش ملی مدیران فناوری اطلاعات به گفت و گو پرداخت.

دکتر ثقه الاسلام، درباره نگاه فرهنگی اجتماعی ایرانداک در کنار نگاه فنی و مدیریتی به فناوری اطلاعات در همایش ملی مدیران فناوری اطلاعات گفت: ایرانداک یک پژوهشگاه میان رشته ای  است و به حوزه علوم و فناوری اطلاعات باید از تمامی ابعاد نگاه کند، چون ما پژوهشگاه های بدیلی مثل مرکز تحقیقات مخابرات داریم که به علوم و فناوری اطلاعات صرفا از منظر فنی مهندسی و مدیریتی بنگرند . لذا ما مدلی را برای برگزاری همایش مدیران فناوری اطلاعات ارائه دادیم که یک مدیر فناوری اطلاعات نگاهش صرفا نگاه فنی برای رسیدن به مقصود نباشد.

ایشان همچنین در مورد اهمیت نگاه فرهنگی اجتماعی به علوم و فناوری اطلاعات خاطرنشان کردند: امروزه فناوری اطلاعات ذیل فناوری های نوظهور شناخته می شود که صرفا ابعاد فنی اش در دنیا در تیررس حوزه های مطالعاتی نیست. به عنوان مثال فناوری های نو ظهور مثل نانو یا فناوری های شناختی و زیستی؛ این ها دیگر فناوری های ساده ای مثل خودروسازی نیستند -تازه همان حوزه را هم می توان ابعاد اجتماعی اش را بررسی کرد- این ها در ساده ترین حالت، شهروند را درگیر حوزه های انسانی و اخلاقی و اجتماعی می کنند.

یعنی یک مدیر فناوری اطلاعات نباید بگوید که من یک زیر ساخت های فنی عالی برای محصولم فراهم میکنم و مهم نیست که این محصول ارتباط مالی با بازار می تواند برقرار کند یا نه ؛ یا بگوید مهم نیست که این محصول وقتی دست کاربر می رسد حریم خصوصی اش را تهدید می کند یا نه و ... این ها همه باید با هم مد نظر یک مدیر باشد.

ایشان درباره سختی داوری از نگاه فرهنگی و اجتماعی گفتند : الگوهای استانداردی ذیل حوزه های مهندسی یا مدیریتی از پیش تعریف شده است در حالیکه ما در حوزه های فرهنگی و اجتماعی همچین استانداردهایی نداریم و علاوه بر آن خیلی از ملاحظات فرهنگی و انتقادی می تواند این تعاریف را نیز دست خوش تغییر و تحول کند. همایش مدیران فناوری اطلاعات رفته رفته با کسب تجربه در صدد دستیابی به استاندرادهایی  مطلوبتری در این حوزه است.

دکتر ثقه الاسلام درباره علت برگزاری همایشی در این سطح توسط ایرانداک گفتند: در این شکی نیست که ایرانداک بعنوان تنها پژوهشگاهی که زمانی از منظر علوم انسانی و امروزه از منظر علوم میان رشته ای ، محصولات و صنایع فناوری اطلاعات را مورد بررسی قرار می دهد؛ حتما نیاز دارد به این که محل رفت و آمد مدیران و محل ارائه محصولات مرتبط با این حوزه باشد. اگر ایرانداک نتواند این ارتباط را برقرار کند عملا حیطه های پژوهشی خود یا فرصت هایی که می تواند هم پیشرو باشد و هم توسعه دهنده را محدود می کند .

نکته خیلی مهم دیگر این است که ایرانداک سامانه های اطلاعاتی دارد که این سامانه ها، اطلاعات و خدماتی ارائه می دهند که حتما باید در جامعه مطرح شود، چون ایرانداک یک پژوهشگاه صرف نیست و محصول دارد و در این پژوهشگاه طرح های پژوهشی که ارائه شده منجر به سامانه های اطلاعاتی متعددی گردیده است که فرآیند توسعه ی علم و فناوری را با توجه به شاخص هایی که تعریف شده توانسته رصد کند.

این سامانه ها اگر محل رفت و آمد حوزه های مختلف ارتباطی اطلاعاتی ، صاحب نظران حوزه علوم انسانی و اجتماعی نباشد مانند این است که خودمان را ایزوله کرده باشیم . در ثانی آن شعاری که ما می گوییم ؛محصولات فناورانه اطلاعاتی ارتباطی  باید در بافت اجتماعی و جامعه ی دانشگاهی شکل پیدا کند، اولین جایی که اقدام به این کار می کند خود ما هستیم ، ما باید این محیط را فراهم کنیم تا صاحب نظران مختلف در این جا در رفت و آمد باشند. این رفت و آمد برای ایرانداک بسیار ارزشمند است چون ایرانداک میخواهد نقش محوری و مرکزی خودش را با توجه به رویکردی که دارد در درجه اول تثبیت کند و در درجه دوم توسعه دهد.

ایشان در آخر در مورد جایگاه همایش مدیران فناوری اطلاعات در کشور خاطر نشان کردند : نکته ای که وجود دارد این است که چه به لحاظ علمی و چه به لحاظ صنعتی بسیاری از صاحب نظران در حوزه تکنولوژی های نوظهور ،چه شناختی ،چه زیستی، چه نانو ، چه همین حوزه فناوری اطلاعات ، چشم اندازی که متصور هستند چشم انداز نگاهی میان رشته ای برای توسعه ی این حوزه ها است. شما نمی توانید در حوزه علوم شناختی صرفا با رویکرد مهندسی بحث کنید و حتما نیاز به صاحب نظران حوزه علوم انسانی دارید. من می توانم این را به شما بگویم که پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات به عنوان اولین پژوهشگاهی که از فرصت اطلاق حیطه سازمانی میان رشته ای اش به بهترین نحو ممکن  برداشت کرد، چون دقیقا این حوزه مطالعاتی را در ویترین خودش گذاشت و یک گفتمان جدیدی را در کشور ایجاد کرد. ایرانداک در این حوزه پیشگام بسیاری از پژوهشگاه هایی است که همچنان بصورت کلاسیک و محدود حوزه های مطالعاتی مد نظر خوشان را دارند بررسی می کنند.